Takläggare Söderhamn

Ge ditt tak kärlek!

Takläggare

Tips vid underhåll av tak

Att underhålla sitt tak är av högsta vikt för att det ska kunna nå den livslängd som det har potential att göra. Samtidigt kräver inte alla takmaterial samma typ av underhåll. Medan det är vanligt att mossa kan börja växa mellan betong- eller tegelpannor, kräver ett papptak fler byten totalt sett.

Oavsett vilken typ av tak du har, finns det inget tak som är hundra procent underhållsfritt.

Ta bort kvistar och mossa

Vid vissa typer av tak löper du en högre risk att få problem med mossa. Främst är det vid takpannor, oavsett material, som mossa kan vara ett störande moment. Problemet med att ha mossa är att det kan leda in en hel del fukt under pannorna, vilket så småningom kan skada underarbetet.

Samtidigt är det bra att hålla taket borta från alla typer av smuts som kan hamna där. Tar du inte bort kvistar, barr och löv till exempel, kan det lätt hamna i hängrännan och börja täppa till.

Försök att alltid hålla taket så rent som möjligt, helt enkelt. Givetvis tål ett bra tak en viss mängd smuts, men blir det för mycket kan det leda till problem av olika slag.

Granska takpannorna

Om du är en av dem som har pannor som tak i någon form, bör du ägna en liten stund då och då åt att kolla att de ligger rätt. Det här gäller främst dig som har tegelpannor, då de inte är lika jämna som betong.

Ser du att många pannor ligger snett, så lägg dem då rätt. Ser du en panna som är trasig, byt den på en gång. En panna med en spricka i håller inte tätt mot fukt och annat. Kontrollera också taknocken så att samtliga nockpannor inte är trasiga och ligger rätt.

Kolla plåtbeslagen

Något som nästan alltid slits ut fortare än själva takmaterialet, är de plåtbeslag som ofta finns runt ventilationen. Det är en bra idé att kontrollera dessa lite då och då. De bör inte sitta löst eller vara rostiga – framförallt skall inge rosthål förekomma. Se till att de håller tätt, och är de trasiga, byt ut dem helt enkelt.

Kolla underlagspappen

Det här är givetvis lättare att kolla med vissa takmaterial än med andra. Har du tegel- eller betongpannor, är det mycket simpelt att lyfta på en panna och kontrollera underlagspappen.

Kika efter glipor, bubblor och sprickor. Om det finns mycket barr och löv under pannorna bör dessa avlägsnas. Är underlagspappen skadas bör den bytas. Det är nämligen den som skyddar mot den väta som tar sig igenom pannorna.

Börjar det bli dags för en översyn eller ett byte? Kontakta Tio-Tak - din takläggare i Söderhamn!

Begär gratis offert på takläggning!